четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Велосипедът


 Велосипедът е първото индивидуално механично превозно средство. Първият велосипед е изобретен от немския професор барон Карл фон Дрейс.Изобретението му е имало кормило и дървена рама, но е нямал педали. Движел се е чрез отблъскване с крака.
 Първите велосипеди се появяват в Европа през 18-19 век. Те са много по-различни от днешните на външен вид, но в основата са същите — рама, свързваща две колела, кормило за управление, седалка и педали за задвижване. Впоследствие се появяват верига, спирачки, скорости и най-различни други подобрения.
 1890 год. Едновременно няколко фирми започнали производството на веломашини с рамки тип "диамант" – със затворена форма. От този момент практически се формирал външния вид на съвременния велосипед и понататъшният прогрес само усъвършенствал отделните възлови части и агрегати.  Поставят се и първите скорости върху колелото.
 Съществуват няколко видове велосипеди според предназначението им.
 Планинските велосипеди са подходящи за спортуване. Имат дълбок грайфер на гумите, предни и задни амортисьори, подсилена конструкция и множество предавки позволяващи изкачването на стръмни наклони.
 За предвижване в града се използват градските велосипеди. Снабдени са с гуми подходящи за асфалт, фар, багажник.
Шосеен велосипед -бегач. Снабден е с олекотена конструкция и големи колела, за преодоляване на големи разстояния.
Има и пистов велосипед, BMX - bicycle motocross) е велосипед с малки (20") капли, без скорости, велосипеди за двама и повече колоездачи.
Източник Повече информация - тук и тук, тук също

0 коментара:

Публикуване на коментар

Последователи